Mari-Liis Mõttus võitis Põleva Kivi rattamaratoni

Mari-Liis Mõttus oli täna Ida-Virumaal toimunud 54 km pikkusel Põleva Kivi rattamaratonil kiireim naine, lüües 21 sekundiga teise koha saanud Greete Steinburgi. Üldjärjestuses lõpetas Mõttus kõrgel 68. kohal.

„Mari-Liis võitles alguses kõvasti positsiooni pärast. Kuna talle oli see esimene maraton sel aastal, siis oli tema ja Greete Steinburgi vahel stardis vähemalt 100 meest. Staadioni väljasõidul olnud värav tekitas veel ka pudelikaela, kus suur osa takerdusid. Kuna sellele järgnes lai, aga lahtiste kividega kruusatee, siis see ei aidanud ka ruumi juurde saada. Siiski läks suusaradadel lahedamaks ja naiste liider sai kinni püütud. Edasi oldi pidevalt samas pundis. Mõned kilomeetrid enne lõppu olnud singlitel tegi Mari-Liis vahe sisse ja suutis lõpuni ära kannatada. Võit võiduks, aga üldkoht oli ka väga kõva, esisada ei olnudki talle veel alistunud,” rääkis võitja isa ja treener Tarmo Mõttus.

Maratoni võitis ajaga 2:04.20 Läti rattur Dmitrijs Sorokins. Viljar Kannimäe (+4.06) lõpetas sõidu 9., Taavi Kannimäe (+4.12) 10. ja Tarmo Mõttus (+4.29) 13. kohaga (M40 4. koht). „Võrumaa meestel oli hea minek, sest nii kõrgeid kohti ei mäletagi,” ütles Tarmo Mõttus.

Koos Taavi ja Viljar Kannimäega liikus ta enamiku sõidust umbes kümneliikmelises pundis 7.–17. kohal. „Robi Niit oli ka pundis, aga kadus mingil ajal ära. Kui [Alges] Maasikmets rajaservas oli, sain aru, et M40 võit on ripakil ja enamik küsijaid peaks meie pundis olema. [Joonas] Maanurm oli väikese vahega ees, aga tema saime Kuremäel kätte. Siiski läks mul tõusudel veidi raskeks ja kuueliikmeline punt sai eest. Kaupo Kattai tiris kruusal hirmsa hooga, aga lähemale kuidagi ei saanud. Ühel viimastest singlitest õnnestus siiski pundi saba kätte saada, aga Kattai ei suutnud laskumistel piisavalt lähedale hoida ja see lipsas jälle eest. Ta ise sai veel otsast kinni, aga mulle jäi see pingutus ületamatuks. 11. ja 12. koht olid kohe ees, aga kätte ei saanud,” rääkis tarmo Mõttus.

Poolesaja parema hulka mahtusid Võrumaa ratturitest veel Robi Niit (24.), Alar Reiska (33.; M50 1.), Karl Pruuli (35.; M18 1.) ja Armin Pilv (43.; M18 2.).

Lastesõitudes sai Matthias Mõttus M12 vanuseklassis kolmanda koha, Marta Mõttus jäi N8 vanuseklassis napilt teiseks. Maria Jürisaar oli N10 klassis neljas ja Samuel Orav M8 klassis kolmas. Tauri Jürisaar läbis poolmaratoni 88. ajaga (M14 7).


Naiste esikolmik poodiumil, keskel Mari-Liis Mõttus. Foto: erakogu